Ferencváros bemutatkozik

Kerületünk kiállításokkal, kulturális foglalkozásokkal és koncerttel mutatkozott be a nagyközönség előtt április 30-án a Művészetek Palotájában.

A rendezvényközpont és az önkormányzat együttműködése révén a Csillag kórus fellépését, helytörténeti és versillusztrációs kiállítást, valamint a 2B Galéria egy tárlatát lehetett megnézni, az estét pedig a MÁV Szimfonikusok előadása zárta.
Ferencváros évszázadai címmel a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának mobil változata települt át a Művészetek Palotájába, amely tablókon keresztül mutatja be a kerület közel 700 éves történetét. A gyűjtemény másik átköltöztetett kiállítása a századeleji Budapest egy izgalmas korszakát, a gyárak elterjedését hozta közelebb az érdeklődőkhöz. A századfordulóra ugyanis Ferencváros lakossága több mint kétszeresére, 70 ezerre nőtt, részben ennek hatására a Soroksári úton és a Mester utca környékén kisebb-nagyobb üzemek kezdtek működni. A Thaly Kálmán utca-Üllői út sarkán a Strobentz testvérek vegyigyára, a Lenhossék utcában pedig a Szandtner tésztagyár állt, a Gát utcában kenyérgyár üzemelt, a Mester utca 29-ben pedig a főváros legnevesebb hentesbolthálózatának központja, Brauch Ferenc hentesárugyára működött. A Brauch-féle hentesáru Budapest-szerte népszerű volt, üzletük állt a Nagyvárad, a Rákóczi és a Fővám téren.

Ideiglenesen a MÜPA-ba költözött a Költészet napi versillusztrációs pályázat anyagából áprilisban összeállított kiállítás is. – Budapest szinte minden kerületéből érkeztek a kiválasztott versekhez készített illusztrációk. A beérkezett gyermekrajzokból mintegy 180 munkát mutatunk most be – tájékoztatott Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. A tárlaton a gyerekek által illusztrált verseket is kiállították.
A rendezvényen Ferencvárost a 2B Galéria is képviselte, amely Féner Tamás kortárs képzőművész alkotásait mutatta be. A Gát utcai József Attila Emlékhely gyerekeknek szóló interaktív foglalkozásokkal, ajándéktárgyakkal, és bögrefestéssel fogadta a megjelent családokat. A zenét a Csillag kórus produkciója képviselte, a nap méltó lezárásaként pedig a MÁV Szimfonikusok koncertjét hallgathatta meg a közönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

forrás: Ferencváros újság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .