Ilyen lesz a dél-pesti szuperkórház

Megosztom

Tágas, modern terek, egy- és kétágyas kórtermek, valamint kiváló munkakörülmények jellemzik majd a három leendő fővárosi centrumkórházat. Többek között ez is kiderült a beruházások decemberben kihirdetett tervpályázataiból.

A Középső-Ferencváros területén megépülő, több mint 40 műtővel felszerelt, 1400 ággyal rendelkező Dél-Pesti Centrumkórház 21. századi színvonalon biztosít minden ellátási formát. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szavai szerint a központi kórházak építésével soha nem látott egészségügyi fejlesztés indul a fővárosban. – A 700 milliárd forintból megvalósuló gigaberuházások tervei mellett elkészült az orvosképzés, illetve az alap- és sürgősségi betegellátás átalakításának koncepciója, valamint az európai színvonal elérését ígérő gyermekellátás fejlesztési programja is – jelentette be a miniszter az eredményhirdetésen. Hozzátette, napirendre kerül az országos intézetek fejlesztése, és nem lesz olyan kórház, járóbeteg-szakrendelés vagy alapellátási egység, amely ne jutna jelentős forráshoz a következő időszakban.

Ferencvárosban az Egyesített Szent István és Szent László Kórház átalakításából létrejövő Dél-Pesti Centrumkórház lesz a budapesti sürgősségi ellátás központi intézménye, de itt működik majd az Országos Kardiológiai Intézet, valamint az újjáalakult Hematológiai és Infektológiai Intézet is. Bácskai János polgármester szerint a legnagyobbnak ígérkező fővárosi szuperkórház – amely oktatási és kutatási központként is funkcionál majd – nemcsak a budapestiek, de a régió agglomerációjában élők gyógyulását is szolgálja. A Dél-Pesti Centrumkórházra kiírt tervpályázatot a ZDA építésziroda nyerte el. Vezetője, a Müpát is megtervező Zoboki Gábor elmondta, egy teljesen új épületegyüttes születik, mivel a jelenlegi, 150 esztendős tömbök nem megfelelőek az elvárt modern orvosi technológia alkalmazására. A komplexum egy főépületet és hat – ehhez tágas folyosókkal kapcsolódó – épületszárnyat foglal majd magába, a színvonalat pedig olyan magasra teszik, hogy az elvándorláson gondolkodó orvosok is szívesen dolgozzanak itt. Hozzátette, folytatni kívánja az István Kórházat tervező Hauszmann Alajos vízióját, melynek szellemében megőrzik a százéves fákat, újjáépül a kórház temploma, továbbá rengeteg zöld, illetve vízfelület kap helyet az intézmény területén. A központi épületen pedig egy zöld tetőkertet is létrehoznak. A győztes terv külön figyelmet szentel a közösségi tereknek, amelyek betegnek és látogatónak egyaránt örömére lesznek.

  Felhívás! Utca takarítás IX. kerület

A professzionális, tömegeket kiszolgálni képes sürgősségi ellátást helikopter-leszállópálya és méretes mentőállomás támogatja majd. – Egy kórház akkor jó, ha az embert mint holisztikus egészet vizsgálja – állítja Zoboki, ezért a jövő kórházában a járó- és fekvőbeteg-ellátás mellett a pszichiátriától a belgyógyászaton át az onkológiai és fertőző osztályig minden egy központban kap helyet, de az intézmény olyan speciális területeket is magába foglal majd, mint a transzplantáció, az égésplasztika, a gyermekszív-központ vagy a fertőzőbeteg-ellátás.

A Dél-Pesti Centrumkórház úgynevezett „egykapus kórház” lesz, azaz minden látogató és járóbeteg egy irányból, a Nagyvárad tér felől juthat be az létesítménybe, ami nagyban segíti majd a betegirányítást. Az intézményhez 1200 parkolóhelyet is kialakítanak. A következő lépés a végleges tervkoncepciók elkészítése lesz, a 190 ezer négyzetméter területű kórházat pedig öt éven belül építenék meg. Kivitelezésére Magyarország Kormánya 188 milliárd forintot különített el.

Forrás: Ferencvárosi Újság


Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .