Baranyi Krisztina – A Ferencvárosi Zöld Park a Tiétek lesz!

Baranyi Krisztina Facebook oldalán számolt be a kerület jövőjét illető zöld kérdésekről és a kormánnyal történt tárgyalás eredményiről, valamint az Atlétikai csarnok megépítésével kapcsolatos megegyezésekről. 

Nézzétek meg azokat a koncepcióterveket, amelyek szerint megvalósulnak a Ferencváros által kért többletfunkciók az atlétikai stadion beruházásánál, hogy a létesítmény valóban közcélt szolgáljon.
Emlékeztek talán a Főváros, Ferencváros és a Kormány közös megállapodására az atlétikai stadion kapcsán.

Közvetlenül az önkormányzati választások után kerestek meg azzal, hogy támogatná-e a kerület a területünkön megépítendő atlétikai stadion beruházást.

Az akkor bemutatott terveket látva határozottan elutasítottam az együttműködést, mert egy kizárólag versenysportra tervezett, csak atléták számára használható létesítmény épült volna Ferencváros talán legjobb adottságú telkén.

Ezt pedig nem támogathattam.

Kértem a döntéshozókat hogy gondolják át, tegyék át a létesítményt más rozsdaövezeti területre, akár Ferencváros más részére, mert a Duna partot vissza kell adnunk a budapestieknek.
Kiderült, hogy erre nincs idő, mert 1 hónapon belül véglegesíteni kell az ország világbajnokság megrendezésére szóló jelentkezését, nincs már idő új terveket készíteni és azokkal pályázni.

Kiderült az is, hogy ha nem épül meg ezen a helyen az atlétikai stadion, nem épül itt semmi más sem.
A terület tulajdonosa, az állam nem költ a több tízmilliárdba kerülő rekultivációra és az árvízvédelemre egyetlen fillért sem, a terület az enyészeté marad.

Ekkor született meg az a feltételrendszer, amelynek megvalósításáért cserébe a kerület hozzájárult az atlétikai világbajnokság itteni megrendezéséhez.

Egy olyan terv, amely garantálja, hogy nálunk ne egy kizárólag közpénz-égetésre alkalmas stadion épüljön, mint ahogy azt az utóbbi tíz évben megszoktuk, hanem egy parkosított rendezvény- és szabadidőközpont. Persze alkalmasnak kell lennie versenysport-események, így az atlétikai világbajnokság megtartására is, ám főleg az emberek pihenését, szórakozását és a tömegsportot szolgálja majd.

A Ferencvárosi Zöld Park a Tiétek lesz!

A kormánynak szabott feltételeim között ezen felül szerepelt még többek között egy óvoda és egy új kerületi szakrendelő megépítése, nyolc, évek óta súlyosan elhanyagolt, önkormányzati tulajdonú bérház rehabilitációja és a Ráckevei-Soroksári Duna-ág kotrása is.

Ez több 10 milliárd forintnyi fejlesztés.

Az összes feltételt elfogadták, és garanciaként Kormányhatározatba is foglalták őket.

Ami a Duna-parton épül, mindannyiunk számára fontos tehát, és ha nem éltünk volna a lehetőséggel, az, ahogy látni fogjátok, komoly veszteséget jelentene később mindannyiunknak.

A prezentációban alaposan megnézhetitek, hogy mi mindent nyer a kerület, és itt is összefoglalom a részleteket.

Az aréna visszabontott lelátójának helyén épül meg a városi gyűrű.
Ez gyakorlatilag egy köztér a város felett, budai panorámával. 18 ezer négyzetméteren 65 fitneszgép, egyenként 660 méteres futó- és görkorcsolya-pálya várja a sportolni vágyókat.
A 100 dézsából álló fasor mellett kávézók lesznek, de füvesített padokból álló, wi-fivel és konnektorral ellátott okos-sarkokat is használhatnak majd azok, akik online szeretnének dolgozni vagy tanulni.

A fedett városi gyűrű mellett épül egy 1700 négyzetméteres kültéri fitneszpark szintén intenzív zöldfelülettel, fitnesz-tanösvénnyel.
220 négyzetméteren terül majd el az extrémsport-park gördeszkapályával, 4-5 méter magas mászófalakkal.
Ez utóbbiaknak 118 négyzetméteres a mászófelülete.

Kutyafuttatónk is lesz 1950 négyzetméteren, kis és nagy termetű kutyáknak külön kijelölt területtel, kutyamosdatóval, ivókúttal és ügyességi eszközökkel.

A 2780 négyzetméteres homokos plázson napozópadok, teraszos homokpadok, tűzrakóhelyek, ülőkavicsok és füves terület is lesz.

Visszakapjátok a Vituki strandot is!

Nagyobb medencével, kibővítve egy gyermek tanmedencével. Napozóréttel, büféterasszal, 735 négyzetméteres vízfelülettel,
2600 négyzetméternyi zöldfelülettel.

Épül egy 1600 négyzetméteres játszótér is, kicsiknek és nagyobbaknak külön bontva, mászóvárral és mászópiramissal, óriáscsúszdával, kötélpályával, WC-vel és büfével.

Az 1000 négyzetméteres óvodánk a stadion épületében 90 gyerek befogadására lesz alkalmas, négy csoportszobával, multifunkcionális teremmel, fedett aréna-játszóterülettel. Az óvodások részére kialakított játszótér 1250 négyzetméteres lesz.

Épül egy 112 méter hosszú, három és fél méter széles ökorámpa is a gyalogosoknak, bicajosoknak, kerekesszékeseknek és babakocsisoknak. Az akadálymentesített, vízáteresztő anyagból készült út a dunai sétányt köti majd össze a városi gyűrűvel, a megmaradó ősfák között emelkedve, így kívülről közvetlenül is elérhető lesz a futópálya, a görkorcsolyapálya.

Az aréna területén lesz fesztiválszínpadunk is koncerteknek, színházi és táncelőadásoknak, 750-1000 férőhelyes nézőtérrel.
A szabadtéri mozink a homokos plázs mellett, 1250 négyzetméteren terül majd el, mobil kivetítővel és 600 férőhellyel a lankán.

Ezen kívül a következő, 9. kerületi fejlesztések valósulnak meg a Zöld Park mellett:

Kormányzati forrásból egy új, többszintes szakrendelőt építünk közvetlenül a mostani FESZ melletti telken, CT-vel és korszerű egészségügyi, gyógyászati felszereléssel ellátva.

Kikotorják a Ráckevei Duna szennyvíz-iszapját. A folyószakasz kitisztításának évtizedek óta meg kellett volna valósulnia, a Natura 2000-es terület nem ezt érdemli! A kotrás után akár fürödni is lehet majd a Kis-Dunában.

Nyolc, lerobbant állapotban lévő, javarészt komfort nélküli önkormányzati bérházat rehabilitálunk a Koppány, a Földváry és a Soroksári úton, szintén kormányzati pénzből.

Az önkormányzat saját anyagi forrásaiból egy év alatt legfeljebb két házat tud rendbe tenni. Ha bárki hozzájárul ahhoz, hogy a 21. században végre egy ferencvárosi se éljen 19. századi körülmények között, akkor nem utasíthatjuk vissza a segítséget.

Mindezeket tehát Kormányhatározatba foglalták, így többről van szó, mint üres ígéretekről. Megértem, hogy a kormány évtizedes stadionépítési láza miatt többen azt szeretnék, ha Ferencváros az atlétikai világbajnokság nélkül is megkapná ugyanezeket a fejlesztéseket. Az önkormányzatnak vagy a fővárosnak azonban egyszerűen nincs és nagyon sokáig nem lesz pénze arra, hogy önerőből hozzon létre ennyi mindent.

Felelős polgármesterként így azt a célt kell a szemem előtt tartanom, hogy ez a terv maradéktalanul megvalósuljon.

Ebben egyelőre partner a Kormány és én mindent megteszek, hogy ez így is maradjon.
Az elért siker pedig a mi közös sikerünk lesz.

Minden ferencvárosi és minden budapesti közös sikere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .