Budapesti Atlétikai Stadion

Épül a csepeli gyalogos híd!

Épül a csepeli gyalogos híd! Vitézy Dávid ezzel a címmel köszöntötte a Csepelen zajló fejlesztések egyikét, Facebook bejegyzésében, majd így folytatta:

Fontos állomáshoz érkezett az osztószigeti gyalogos híd építése. Az átkelő Csepel-sziget és az épülő Budapesti Atlétikai Stadion között hivatott kapcsolatot teremteni. A terveket a Budapest Fejlesztési Központ készíttette el. A Beruházási Ügynökség megrendelésében a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. valamint az alvállalkozó és kivitelező Hídépítő Zrt. már elkészült a cölöpök alapozásával a IX. kerületi és a XXI. kerületi Csepeli oldalon, és az Osztószigeten a Clark hajódaruval beemelte a hetven méter magas és a közel kétszáz tonnás pilont.

A műtárgy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág felett létesül a Kvassay zsilip és a Duna torkolata között. Ezen a szakaszon helyezkedik el az Osztószigetnek nevezett mesterséges sziget, mely a Duna-ágat a zsilip előtt ketté osztja. A híd innen kapta a nevét. Az Atlétikai stadion és a Csepel-szigeten megvalósuló Atlétikai edzőpályával való kapcsolatot gyalogos híd fogja biztosítani.

Az épülő hídról közvetlenül el lehet majd jutni az új 36 hektáros Csepeli közparkba, amelynek előzetes terveit február elején mutattuk be, és része lesz annak a nagyon hosszú gyalogos-kerékpáros tengelynek is, amely néhol kiszélesedve nagyobb zöldfelületeket is tartalmaz. Mindenesetre keresztező gépkocsiforgalom nélkül lehet majd gyalog végighaladni a Duna Arénától Csepelig.

A Fővárossal együttműködésben készül a pesti rakpart fejlesztése, északról a Parlamentig több lépésben már megépült a sétány. Ez a belvárosban a Bálnáig a következő években folytatódik, a Közraktár utca és a Boráros tér tervezése a hév projektben történik, vagyis megújul a pesti alsó rakpart déli része is.

A BFK szintén februárban hirdetett közbeszerzést a Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca átépítésének tervezésére. A rakparti sétány a csepeli hév mai nyomvonala helyén folytatódik majd a Petőfi hídtól délre ha a déli hévek fejlesztésekor a sínek a Soroksári út alá kerülnek, hogy elérjék a Kálvin teret. A Rákóczi híd után következik az Atlétikai centrum körüli 10 hektáros Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, majd a már épülő gyalogos hídon átkelve érkezünk Csepelre, a park területére.

  A palota, mely Csipkerózsika álmát is kényelmesebbé tette volna

A gyalogos híd a Csepelen épülő atlétikai edzőpályákkal lesz összekötve egy úttal. Ez az út épül tovább a Csepeli közpark felé, a Weiss Manfréd út alatt a jelenlegi aluljáró megszűnik, és egy új átvezetés lesz kialakítva. Ennek a terveztetését a BFK hamarosan megkezdi. A közel 170 méter hosszú osztószigeti híd (168,9 méter) kéttámaszú, egypilonos, ferdekábeles gyaloghíd lesz, acélszerkezetű merevítőtartókkal és pályalemezzel. A híd átadása 2023. március 31-én esedékes az Atlétikai stadionnal együtt. Megközelítése északi irányból ugyanis csak a stadion területéről lehetséges, amely az átadásig munkaterületnek minősül. Ugyanez a helyzet a déli végen is. Az Atlétikai Szabadtéri Edzőpályák építése miatt ezt a területet is hamarosan lezárják, egészen 2023. márciusáig.

A videót köszönjük az A-Híd Zrt.-nek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .