Vágvölgyi B. András kirúgásáról

Baranyi Krisztina Facebook oldalán posztolt a helyi független médiával kapcsolatban.

Mint ismeretes a májusban elbocsátották Vágvölgyi B. Andrást veterán író, újságíró, filmrendező, a Magyar Narancs egykori főszerkesztőjét aki majd két éven keresztül irányította a helyi médiát.

Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs alapítója, későbbi főszerkesztője lett a ferencvárosi havi magazin főszerkesztője. Ezt Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere közölte Facebook-oldalán még 2020. júniusában

A nyilvános pályázaton huszonegyen jelentkeztek, köztük korábbi főszerkesztők, lapok egykori vezető munkatársai. A döntést egy szakértői zsűri hozta meg.

„Polgármesteri vétót emelek azok ellen a döntések ellen, amelyek bedarálják és pártkifizető-hellyé teszik a ferencvárosi független médiát.

A választóinktól arra kaptunk felhatalmazást, hogy a helyi sajtó szabadon, politikai befolyásolás és szervezeti függőség nélkül működhessen

Ennek a feltételeit megteremtettük, a médiánk szabadon működött.

Egészen eddig.

A szerdai testületi ülésen arra tettem javaslatot, hogy a Majtényi László által vezetett szakmai bizottság javaslata alapján kiválasztott főszerkesztőt átlátszó ürüggyel kirúgó cégvezetőt mentse fel a testület, Vágvölgyi B. András kerüljön vissza a helyére.

Javaslatomat erősítette a teljes szerkesztőség nyilatkozata, miszerint mindannyian felállnak, ha ez nem történik meg.

A cégvezetőt felmentettük, de ez volt az egyetlen része a történetnek, ami rendben volt.

Minden más tragikomédia

Vágvölgyi nem került vissza főszerkesztői pozíciójába, a médiacégünk pedig Kálmán Olga férjének, Hoffmann Györgynek a vezetése alá került

Az ellenzéki pártok képviselői érthetetlen módosító indítványokkal bombázták a javaslatomat.

Ezek között volt, amelyik alpolgármesternek jelölte volna Vágvölgyit és olyan is, amelyik 100 forintért eladta volna a lap kiadói jogait neki.

Az ülésen aztán sorra visszavonták a csupán zavarórepülésnek beküldött indítványokat, és előálltak a megfejtéssel, amellyel maguk alá gyűrhetik az eddig független 9 Magazint.

A média cég új igazgatójának Hoffmann Györgyöt húzták elő a semmiből.

Ő nem volt jelen az ülésen, a többi jelölttel szemben nem lehetett tőle kérdezni.

Kinevezték ugyan Vágvölgyit B. Andrást tartalomfejlesztési igazgatónak (több kérdésre sem derült ki, hogy ez a pozíció mit takar), de egyúttal új főszerkesztői pályázatot is kiírtak.

Ennek eredményéről már nem a Vágvölgyi pályázatát 2020-ban elbíráló, Majtényi László vezette szakmai bizottság, vagy más pártfüggetlen zsűri, hanem a képviselők pártalkuja dönt.

Vágvölgyi így a DK cégvezetője és a ma még ismeretlen, a képviselők által kiválasztott főszerkesztő között igazgathatná a tartalomfejlesztést.

Nem mellesleg, az amúgy is feszített költségvetésű cégnek újabb, kizárólag pártpolitikai alkuk miatt létrehozott státuszokat kéne kifizetnie.

Ezért a cégvezető megválasztása, a tartalomfejlesztési igazgatói poszt létrehozása és az új főszerkesztői pályázat kiírása ellen polgármesteri vétót emelek.

Ezzel még nincs megoldva a helyzet, de a Képviselő-testület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését, a kerület médiája szabad maradjon.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .