Várostervezési Napok

Megosztom

A 15. alkalommal megrendezett Várostervezési Napok idei versenyzői a Gubacsi híd környékének jövőjével foglalkoztak. A területtel – ami magába foglalja Pesterzsébetet, a Gubacsi-hidat és a Csepel-sziget egy részét – a Főváros is kiemelten foglalkozik.

Várostervezési Napok (VTN) elnevezésű műhelyverseny hagyományosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakkollégiumai által szervezett ötnapos intenzív szakmai vetélkedő, ahol építőmérnök-, közlekedésmérnök-, településmérnök-, építész és tájépítész hallgatók mérik össze tudásukat. A 2024. február 29. és március 4. között tartott eseményen a fiatal szakembereknek közösen, kis csoportokban dolgozva kellett megoldaniuk területtel kapcsolatos problémákat úgy, hogy figyelembe veszik nem csak a közlekedési és építészeti, de a fenntarthatósági szempontokat is. 

Idén egy összetett fejlesztési terület, a Pesterzsébet–Gubacsi-híd–Francia-öböl és környezete városfejlesztési koncepciójának kidolgozása volt a cél. A Csepeli Szabadkikötő teherforgalmát kiszolgáló iparvágány jelentette az egyik legnagyobb kihívást a feladatban. Ennek ellenére ötletes, kreatív megoldások születtek, a hallgatók számos különböző szempontot figyelembe vettek a koncepciók kidolgozása során.

A hallgatók elképzeléseikben mind számolnak a Dél-Budapesti villamosgyűrű 1. ütemének részletes tervezésével is, ami a Főváros villamoshálózati fejlesztései között is szerepel. 

A verseny lebonyolításában a BKK munkatársai is részt vettek, Horváth László, a BKK beruházási igazgatója a zsűri tagjaként örömmel vett részt a pályamunkák elbírálásában, Ekés András mobilitási szakértő, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője pedig a zsűri elnökként segítette a munkát. 

budapest.hu


Megosztom

  Felhívás! Utca takarítás IX. kerület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .