A fertőződést megakadályozó oltás kifejlesztésére számít a német egészségügyi miniszter

A német egészségügyi miniszter szerint egy éven belül elkészülhetnek az első oltóanyagok, amelyek megakadályozzák a fertőződést az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2).

    Karl Lauterbach pénteki berlini tájékoztatóján elmondta: orvosként az a szakmai véleménye, hogy 6-12 hónapon belül sikerül kifejleszteni a védőhatást közvetlenül a nyálkahártyán kifejtő oltóanyagot, amely megbízhatóan meggátolja a megfertőződést.
    Ezek az új fajta vakcinák jelenthetik a „fényt az alagút végén”, de koronavírus-járvány őszre várható fellángolására még nem készülnek el – tette hozzá.
    Hangsúlyozta, hogy nincs szakmai konszenzus ebben az ügyben, a kutatók egy része úgy véli, hogy nem sikerül ilyen oltóanyagot kifejleszteni, míg mások, köztük ő is, bíznak a sikerben.
    A miniszter közölte, hogy már készülnek az őszi-téli időszakra, terveznek a többi között egy újabb nagyszabású oltási kampányt, és ismét kiterjesztik a SARS-CoV-2-gyorstersztet mindenkinek ingyenesen biztosító tesztállomások hálózatát.


    Azzal kapcsolatban, hogy a Die Welt című lap értesülése szerint a tervek között szerepel a zárt téri maszkviselési kötelezettség visszaállítása az októbertől húsvétig tartó időszakra, a szociáldemokrata (SPD) politikus jelezte, hogy ilyen irányban alakulhat a szabályozás. Részleteket egyelőre nem közölhet, mert még tartanak az egyeztetések a liberális (FDP) vezetésű igazságügyi minisztériummal.
    Az utóbbi napokban elindult fertőzéshullámról elmondta, hogy a koronavírus-járvány nyári hulláma miatt „nem kell pánikba esni”, és újabb kötelező korlátozó szabályokra sincs szükség. A beltéri maszkviselés így csupán ajánlott, mint ahogy a második emlékeztető oltás beadatása is – mondta Karl Lauterbach.
    Hangsúlyozta: mindenkinek érdemes megfontolni a negyedik – második emlékeztető – oltást, különösen azoknak, akik sok emberrel érintkeznek, és szeretnék védeni fokozottan veszélyeztetett, idős vagy beteg családtagjaikat.  
    A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 28 118 fertőződést és 19 halálesetet regisztráltak. Az adatok nem mutatják megbízhatóan a járványhelyzetet, mert csütörtökön több tartományban munkaszüneti nap volt, amikor általában kevesebb tesztet készítenek, sok helyi egészségügyi hivatal pedig nem továbbítja a friss kimutatásokat  a berlini RKI-nak. Így a csütörtöki, nem teljes adatokkal együtt 27 124 689 fertőződést mutattak ki teszttel a járvány kezdete óta, a halálos áldozatok száma 140 118.
    A SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni teljes oltással a lakosság 75,9 százaléka – 63,1 millió ember – rendelkezik. A teljes oltás utáni első emlékeztető oltást 59,8 százalék – 49,7 millió ember -, a negyedik oltásnak számított második emlékeztető oltást 6,4 százalék, azaz 5,3 millió ember kapta meg Németországban.
    Az oltatlanok a lakosság 22,4 százalékát teszik ki, 18,6 millióan vannak. Közülük négymillióan négyévesnél kisebb gyerekek, akiknek még nincs oltóanyag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .